email nikaansanat

محتوای جدول

انتخاب فلومتر التراسونیک؛ راهنمای نصب و راه‌اندازی

انتخاب فلومتر التراسونیک نیازمند بررسی دقیق مشخصات سیال، محدوده دبی، هندسه لوله و شرایط نصب است. این کتابچه از مجموعه NICO Technical Learning Series در سطح Professional Engineering، فرآیند انتخاب، نصب و راه‌اندازی Ultrasonic Flowmeter را بررسی می‌کند. موضوعات اصلی شامل انتخاب Transit-Time یا Doppler، مقایسه Inline و Clamp-on، روش‌های نصب V Method، Z Method و W Method، تعیین Transducer Spacing، آماده‌سازی سطح و Coupling، بررسی Full Pipe، Sound Velocity و Signal Quality است. همچنین روش سایزینگ بر اساس Qmin، Qnormal و Qmax، سه مثال آموزشی، ماتریس عیب‌یابی و چک‌لیست Commissioning ارائه شده است. این راهنما بر تصمیم‌گیری مهندسی و تأیید عملکرد اندازه‌گیری در شرایط واقعی فرآیند تمرکز دارد.
انتخاب فلومتر التراسونیک و روش‌های نصب Clamp-on با آرایش V Method، Z Method و W Method روی خط لوله

انتخاب فلومتر التراسونیک از چه اطلاعاتی شروع می‌شود؟

انتخاب فلومتر التراسونیک (Ultrasonic Flowmeter) برای یک کاربرد صنعتی، تنها بر اساس قطر اسمی لوله یا نام فناوری انجام نمی‌شود. نخستین مرحله، جمع‌آوری اطلاعات معتبر از شرایط فرآیند، مشخصات سیال، هندسه لوله و الزامات اندازه‌گیری است.

فلومتر التراسونیک با استفاده از امواج صوتی، سرعت جریان را تعیین می‌کند و از آن برای محاسبه دبی حجمی استفاده می‌شود. اما عملکرد این فناوری به شرایط انتشار صوت در سیال، وضعیت لوله و نحوه نصب Transducerها وابسته است.

در انتخاب مهندسی، ابتدا باید مشخص شود که سیال و شرایط فرآیند برای کدام اصل اندازه‌گیری مناسب‌تر هستند. سپس باید نوع نصب، محدوده سرعت، هندسه مسیر صوتی و شرایط راه‌اندازی بررسی شود.

این کتابچه از مجموعه NICO Technical Learning Series، فرآیند انتخاب، نصب و راه‌اندازی فلومتر التراسونیک را در سطح Professional Engineering بررسی می‌کند. فرض بر این است که خواننده با مبانی Transit-Time و Doppler آشنایی دارد و اکنون قصد دارد این مفاهیم را در یک کاربرد صنعتی واقعی به کار بگیرد.

هدف این مرحله، رسیدن به یک انتخاب قابل دفاع از نظر مهندسی است؛ انتخابی که اطلاعات ورودی، محدودیت‌ها، فرضیات و موارد نیازمند تأیید در آن مشخص باشند.

انتخاب فلومتر التراسونیک بر اساس Process Data Sheet

یکی از مهم‌ترین بخش‌های انتخاب فلومتر التراسونیک، تکمیل برگه اطلاعات فرآیند و لوله است.

در بسیاری از موارد، مشکلات نصب و Commissioning از اطلاعات ناقص یا حدسی آغاز می‌شوند. به همین دلیل، داده‌های نامشخص باید به‌صورت صریح ثبت شوند و نباید بدون تأیید به مقادیر قطعی تبدیل شوند.

اطلاعات موردنیاز در چند گروه اصلی قرار می‌گیرند.

مشخصات سیال و شرایط فرآیند

نام سیال، ترکیب شیمیایی، فاز، چگالی، گرانروی و سرعت صوت مورد انتظار باید مشخص باشند.

وجود ذرات معلق یا حباب نیز اهمیت دارد؛ زیرا این عوامل می‌توانند بر انتخاب اصل اندازه‌گیری و قابلیت دریافت سیگنال مناسب اثر بگذارند.

همچنین باید حداقل، نرمال و حداکثر دبی فرآیند تعیین شوند:

  • Qmin: حداقل دبی
  • Qnormal: دبی نرمال
  • Qmax: حداکثر دبی

این مقادیر برای محاسبه سرعت جریان، بررسی Turndown و مقایسه با محدوده عملکرد مدل انتخابی استفاده می‌شوند.

فشار و دمای کاری و طراحی نیز باید ثبت شوند. برای تجهیزات Inline، شرایط فشار در بررسی سازگاری مکانیکی قطعه خطی اهمیت دارد. در مدل‌های Clamp-on نیز دمای سطح لوله می‌تواند بر انتخاب Transducer و Coupling اثر بگذارد.

اطلاعات هندسی و مکانیکی لوله

اطلاعات ضروری لوله شامل Outside Diameter یا OD، ضخامت دیواره، Inside Diameter یا ID، جنس، Schedule و وجود Liner یا پوشش داخلی هستند.

وضعیت رسوب، خوردگی، رنگ، زنگ‌زدگی و عمر خط نیز باید بررسی شود.

در فلومتر Clamp-on، این اطلاعات علاوه بر محاسبه سطح مقطع جریان، برای تعیین مسیر صوتی و فاصله نصب Transducerها اهمیت دارند.

شرایط نصب و الزامات ابزار دقیق

اطلاعات محل نصب باید شامل طول مستقیم بالادست و پایین‌دست، موقعیت پمپ، شیر، زانو، Reducer، نقاط تزریق و جهت خط لوله باشد.

همچنین الزامات مربوط به Accuracy، Turndown، خروجی‌های موردنیاز مانند 4–20 mA، Pulse Output یا Modbus، تغذیه الکتریکی، Hazardous Area و نوع نصب دائم یا موقت باید ثبت شوند.

این موارد، فهرست نیازمندی‌های قابل بررسی در انتخاب تجهیز هستند؛ نه امکانات تأییدشده یک مدل خاص.

نکته مهندسی: هر مقدار نامشخص باید با وضعیت «نیازمند اطلاعات برای انتخاب نهایی» ثبت شود. اگر مقداری صرفاً برای تحلیل اولیه فرض شده است، باید برچسب ASSUMPTION داشته باشد.

انتخاب فلومتر التراسونیک Transit-Time یا Doppler

انتخاب اصل اندازه‌گیری، یکی از تصمیم‌های اولیه در فرآیند Engineering Selection است.

چه زمانی Transit-Time مطرح می‌شود؟

روش Transit-Time معمولاً برای مایعات نسبتاً تمیز مطرح است؛ مایعاتی که امکان عبور مناسب صوت و دریافت سیگنال در Transducer مقابل را فراهم می‌کنند.

آب شهری، آب صنعتی، آب خنک‌کاری و بسیاری از مایعات فرآیندی تمیز از کاربردهای معرفی‌شده در کتابچه هستند.

بااین‌حال، پیش از انتخاب باید سه موضوع بررسی شود:

  1. آیا سیال نسبتاً همگن است و مقدار حباب یا ذرات معلق مانع عبور مناسب صوت نمی‌شود؟
  2. آیا لوله در تمام شرایط کاری موردنیاز کاملاً پر است؟
  3. آیا جنس، ضخامت و وضعیت لوله امکان دریافت سیگنال مناسب را فراهم می‌کنند؟

مقدار مجاز حباب یا ذرات برای تمام مدل‌ها یکسان نیست و باید از سازنده مدل انتخابی دریافت شود.

چه زمانی Doppler مطرح می‌شود؟

روش Doppler برای سیال‌هایی مطرح است که بازتابنده‌های صوتی مناسب مانند ذرات معلق یا حباب‌های پراکنده دارند.

در این روش، توزیع و حرکت بازتابنده‌ها بر کیفیت اندازه‌گیری اثر می‌گذارند.

پساب، دوغاب رقیق و آب دارای ذرات معلق از نمونه‌های مطرح‌شده در کتابچه هستند.

بااین‌حال، نمی‌توان صرفاً با مشاهده وجود ذرات، استفاده از Doppler را قطعی دانست. بعضی مدل‌های Transit-Time نیز برای شرایط مشخصی از سیال‌های دارای ذرات طراحی شده‌اند.

بنابراین، انتخاب نهایی باید با اطلاعات واقعی سیال، بررسی محدودیت‌های سازنده و در صورت نیاز ارزیابی میدانی انجام شود.

انتخاب فلومتر التراسونیک Inline یا Clamp-on

پس از مشخص شدن اصل اندازه‌گیری، باید آرایش نصب بررسی شود.

Inline و Clamp-on دو روش نصب هستند و هیچ‌کدام در تمام شرایط برتری مطلق ندارند.

فلومتر Inline

در آرایش Inline، یک قطعه خطی یا Spool Piece در مسیر لوله نصب می‌شود.

این گزینه زمانی مطرح است که توقف فرآیند، باز کردن خط و نصب یک قطعه جدید از نظر اجرایی قابل قبول باشد.

در چنین شرایطی، هندسه بخش اندازه‌گیری در طراحی قطعه مشخص است؛ اما الزامات مکانیکی، اتصال فرآیندی، فشار، دما، سازگاری مواد و مدارک کالیبراسیون باید بررسی شوند.

فلومتر Clamp-on

در آرایش Clamp-on، Transducerها روی سطح خارجی لوله نصب می‌شوند و برای نصب اولیه حسگر نیازی به بریدن لوله نیست.

این ویژگی برای خطوطی که توقف آن‌ها دشوار است یا اندازه‌گیری موقت موردنیاز است، اهمیت دارد.

در مقابل، کیفیت اندازه‌گیری به جنس و ضخامت دیواره، Liner، رسوب، آماده‌سازی سطح، Coupling و اطلاعات ورودی دستگاه وابستگی دارد.

معیار تصمیم میان Inline و Clamp-on

در انتخاب این دو آرایش باید امکان باز کردن خط، شرایط سیال، وضعیت لوله، نیاز به نصب موقت یا دائم، هزینه واقعی نصب و نگهداری و شرایط اثبات عملکرد بررسی شود.

دقت بالاتر یا هزینه پایین‌تر هیچ‌یک از این دو آرایش را نمی‌توان بدون مقایسه مدل‌های مشخص و شرایط پروژه ادعا کرد.

هندسه لوله و تأثیر آن بر انتخاب فلومتر التراسونیک

در فلومتر التراسونیک، قطر داخلی لوله یکی از ورودی‌های مهم محاسبه دبی است.

برای لوله دارای ضخامت دیواره و پوشش داخلی یکنواخت، رابطه هندسی ارائه‌شده در کتابچه به‌صورت زیر است:

ID = OD − 2 × t − 2 × tL

در این رابطه:

  • ID: قطر داخلی مؤثر
  • OD: قطر بیرونی لوله
  • t: ضخامت دیواره
  • tL: ضخامت Liner یا پوشش داخلی

مساحت مقطع جریان نیز با رابطه زیر محاسبه می‌شود:

A = (π / 4) × ID²

به دلیل وابستگی مساحت به مجذور قطر داخلی، خطای قطر می‌تواند اثر قابل‌توجهی بر دبی محاسبه‌شده داشته باشد.

استفاده از ضخامت اسمی Schedule به‌جای ضخامت واقعی، به‌ویژه در خطوط قدیمی، می‌تواند باعث خطا شود.

در کتابچه اندازه‌گیری میدانی OD و ضخامت دیواره، بررسی Ovality و ثبت تغییرات ضخامت در چند نقطه به‌عنوان روش‌های مهندسی مطرح شده‌اند.

وجود خوردگی داخلی، رسوب و تغییرات ضخامت نیز می‌تواند تعیین قطر مؤثر و هندسه مسیر صوتی را دشوار کند.

تأثیر جنس لوله و Liner بر عملکرد Clamp-on

در فلومتر Clamp-on، موج صوتی از چند محیط عبور می‌کند.

این مسیر می‌تواند شامل Transducer Wedge، لایه Coupling، دیواره لوله، رسوب یا پوشش داخلی و در نهایت سیال باشد.

هر لایه بر انتشار، شکست یا تضعیف موج صوتی اثر می‌گذارد.

جنس‌هایی مانند فولاد کربنی، فولاد زنگ‌نزن و برخی لوله‌های پلاستیکی در کاربردهای Clamp-on مطرح هستند؛ اما تأیید قابلیت اندازه‌گیری برای یک لوله مشخص همچنان به سازنده وابسته است.

در لوله‌های دارای جنس متخلخل یا ساختار صوتی نامناسب، امکان پراکندگی و تضعیف سیگنال بیشتر مطرح می‌شود.

وجود Liner نیز دو موضوع مهم ایجاد می‌کند.

نخست، ضخامت پوشش می‌تواند قطر مؤثر جریان را کاهش دهد. دوم، اگر میان پوشش و دیواره فاصله هوایی وجود داشته باشد، انتقال صوت ممکن است به‌شدت مختل شود.

بنابراین، وجود، جنس، ضخامت و وضعیت اتصال Liner به دیواره باید پیش از انتخاب و نصب بررسی شود.

روش‌های نصب فلومتر التراسونیک Clamp-on: V، Z و W

در فلومترهای Clamp-on، مسیر حرکت موج صوتی می‌تواند با آرایش‌های متفاوتی تشکیل شود.

سه آرایش معرفی‌شده در کتابچه عبارت‌اند از V Method، Z Method و W Method.

روش V Method

در روش V، هر دو Transducer در یک سمت لوله نصب می‌شوند.

موج صوتی از دیواره وارد سیال شده، از دیواره مقابل بازتاب می‌شود و سپس به Transducer دریافت‌کننده می‌رسد.

این آرایش دارای یک بازتاب در مسیر صوتی است.

روش Z Method

در روش Z، Transducerها در دو سمت مقابل لوله قرار می‌گیرند.

موج صوتی مسیر مستقیم‌تری میان آن‌ها طی می‌کند و بازتاب از دیواره مقابل وجود ندارد.

به دلیل کوتاه‌تر بودن مسیر صوتی، این روش در برخی کاربردهای دارای لوله بزرگ یا تضعیف بیشتر سیگنال مطرح می‌شود.

روش W Method

در روش W، هر دو Transducer در یک سمت لوله قرار دارند و مسیر صوتی دارای دو بازتاب از دیواره است.

مسیر طولانی‌تر می‌تواند حساسیت بیشتری نسبت به اختلاف زمان عبور ایجاد کند، اما در مقابل تضعیف صوت نیز افزایش می‌یابد.

کدام آرایش مناسب‌تر است؟

هیچ جدول جهانی برای انتخاب قطعی V، Z یا W بر اساس قطر لوله در این کتابچه ارائه نشده است.

روش مناسب باید بر اساس قابلیت دستگاه، مشخصات لوله، جنس، قطر، شرایط سیال و کیفیت سیگنال تعیین شود.

انتخاب آرایش بدون مراجعه به دستورالعمل مدل مشخص، یک تصمیم مهندسی قابل تأیید نیست.

تعیین Transducer Spacing در نصب فلومتر التراسونیک

Transducer Spacing فاصله محوری میان Transducerها است که باید در هنگام نصب رعایت شود.

این فاصله به پارامترهایی مانند هندسه لوله، Sound Velocity در دیواره و سیال و نوع مسیر صوتی وابسته است.

در بسیاری از تجهیزات، پس از وارد کردن اطلاعات لوله و سیال، دستگاه مقدار موردنیاز را محاسبه و نمایش می‌دهد.

نصاب باید فاصله مشخص‌شده را اندازه‌گیری، روی لوله علامت‌گذاری و هنگام نصب کنترل کند.

خطا در Transducer Spacing می‌تواند مسیر واقعی عبور صوت را از هندسه مورد انتظار دستگاه منحرف کند و باعث کاهش کیفیت سیگنال یا ایجاد خطای اندازه‌گیری شود.

در این کتابچه هیچ فاصله نصب عمومی یا جدول عددی مستقل از مدل ارائه نشده است.

همچنین انتخاب فرکانس کاری Transducer به ویژگی‌های مدل، لوله و سیال وابسته است و نباید از یک مقدار ثابت برای تمام کاربردها استفاده کرد.

نصب فلومتر التراسونیک و آماده‌سازی سطح Coupling

کیفیت تماس Transducer با سطح خارجی لوله، یکی از عوامل مهم در عملکرد فلومتر Clamp-on است.

Coupling ماده واسطی مانند ژل، گریس یا پد است که برای حذف فاصله هوایی میان حسگر و لوله استفاده می‌شود.

وجود هوا در این ناحیه می‌تواند انتقال صوت را به‌شدت مختل کند.

مراحل آماده‌سازی سطح

پیش از نصب، وضعیت رنگ، زنگ‌زدگی، رسوب و ناهمواری محل بررسی می‌شود.

در صورت نیاز، سطح برای ایجاد تماس مناسب تمیز و آماده می‌شود. سپس Coupling متناسب با شرایط کاری به‌صورت یکنواخت اعمال خواهد شد.

بست‌ها نیز باید فشار مناسب و یکنواختی را برای حفظ تماس حسگر فراهم کنند.

در کتابچه استفاده از لایه نازک و بدون حباب Coupling به‌عنوان Engineering Recommendation مطرح شده است.

لایه بسیار ضخیم یا حباب‌دار می‌تواند باعث کاهش کیفیت سیگنال شود؛ بنابراین افزایش مقدار ژل لزوماً راه‌حل مناسبی برای سیگنال ضعیف نیست.

برای نصب دائم، وضعیت Coupling و بست‌ها باید در برنامه بازبینی دوره‌ای قرار گیرد.

انتخاب محل نصب فلومتر التراسونیک در خط لوله

محل نصب باید به‌گونه‌ای انتخاب شود که شرایط جریان، عبور صوت و دسترسی برای بررسی دستگاه مناسب باشد.

نصب در مجاورت پمپ، شیر، زانو، Reducer یا نقطه تزریق می‌تواند دستگاه را در معرض اغتشاش جریان، حباب یا Swirl قرار دهد.

وجود جوش، فلنج، تغییرات غیرعادی مقطع، رسوب یا آسیب سطحی نیز از مواردی است که در انتخاب محل باید بررسی شوند.

Straight Run در فلومتر التراسونیک

طول لوله مستقیم بالادست و پایین‌دست، بر شرایط توزیع سرعت جریان اثر دارد.

در کتابچه، هیچ عدد ثابتی برای Straight Run ارائه نشده است؛ زیرا مقدار موردنیاز به مدل، نوع نصب و شرایط جریان وابسته است.

Straight Run Requirement باید از Datasheet، Installation Manual یا مرجع معتبر مرتبط با همان مدل استخراج و تأیید شود.

نصب در لوله افقی

در لوله افقی، احتمال تجمع هوا در بالای لوله و رسوب در پایین آن وجود دارد.

به همین دلیل، قرارگیری Transducerها در نواحی جانبی لوله، تقریباً در موقعیت ساعت ۳ و ۹، به‌عنوان یک Engineering Recommendation معرفی شده است.

بااین‌حال، دستور نصب سازنده مدل انتخابی بر این توصیه عمومی اولویت دارد.

نصب در لوله عمودی

در خطوط عمودی، جریان رو به بالا می‌تواند به حفظ شرایط Full Pipe کمک کند.

در جریان رو به پایین، احتمال تخلیه بخشی از خط یا ورود هوا باید بررسی شود.

در هر دو حالت، ملاک اصلی، تأیید شرایط واقعی فرآیند و الزامات مدل انتخابی است.

تأیید Full Pipe در نصب فلومتر التراسونیک

در اندازه‌گیری جریان مایع در لوله بسته، پر بودن لوله از شرایط اساسی عملکرد صحیح است.

در شرایط Partially Filled Pipe، مساحت واقعی جریان با مساحت کامل لوله متفاوت است و مسیر صوتی نیز ممکن است تحت تأثیر سطح آزاد یا هوا قرار گیرد.

این وضعیت می‌تواند باعث اندازه‌گیری نادرست یا ناپایداری سیگنال شود.

برای بررسی Full Pipe، کتابچه روش‌های زیر را مطرح می‌کند:

  • بررسی نقشه و نقاط مرتفع خط
  • بررسی خروجی‌های آزاد
  • مقایسه فشار کاری با فشار بخار سیال
  • بررسی شرایط راه‌اندازی و توقف پمپ
  • استفاده از امکانات Vent یا مشاهده مستقیم در صورت وجود
  • بررسی هشدارها و شاخص‌های داخلی دستگاه

مشاهده یک مقدار ظاهراً منطقی روی نمایشگر، تأییدکننده Full Pipe نیست.

همچنین Flow Profile و تفاوت توزیع سرعت در جریان آرام و آشفته می‌توانند بر تبدیل سرعت مسیر صوتی به سرعت متوسط مقطع اثر بگذارند. این موضوع در سطح Advanced Engineering به‌صورت کمی بررسی می‌شود.

بررسی Sound Velocity و Signal Quality در Commissioning

دو پارامتر مهم برای ارزیابی وضعیت عملکرد فلومتر التراسونیک در راه‌اندازی، Sound Velocity و Signal Quality هستند.

بررسی Sound Velocity

مقدار Sound Velocity اندازه‌گیری‌شده یا محاسبه‌شده در دستگاه باید با مقدار مورد انتظار برای همان سیال و دمای فرآیند مقایسه شود.

در مثال آموزشی کتابچه، برای آب در دمای اتاق مقدار حدود 1480 m/s در نظر گرفته شده است.

این مقدار دارای برچسب ASSUMPTION است و مشخصه عملکرد یک مدل NICO محسوب نمی‌شود.

اختلاف قابل‌توجه میان مقدار مورد انتظار و مقدار ثبت‌شده می‌تواند نشانه اشتباه در اطلاعات سیال، تغییر شرایط فرآیند، حباب یا مشکل سیگنال باشد.

بررسی Signal Quality

Signal Quality ممکن است با شاخص‌هایی مانند دامنه سیگنال، Signal-to-Noise Ratio، تعداد پالس‌های معتبر یا نوسان اختلاف زمان مشخص شود.

تعریف و مقیاس این شاخص‌ها در مدل‌ها و سازندگان مختلف یکسان نیست.

به همین دلیل، هیچ آستانه قبولی جهانی برای Signal Quality در سند اعلام نشده است.

مقدار قابل قبول و روش تفسیر آن باید از راهنمای رسمی مدل انتخابی استخراج شود.

تنظیم صفر جریان (Zero Flow) در فلومتر التراسونیک

بررسی صفر جریان یکی از مراحل مهم Commissioning است.

پیش از اجرای تنظیم Zero Offset، باید اطمینان حاصل شود که جریان واقعاً متوقف شده است.

نشتی Block Valve، همرفت، وجود حباب یا کیفیت نامناسب سیگنال ممکن است باعث مشاهده مقدار غیرصفر شود.

بنابراین، ابتدا باید عوامل فرآیندی و نصب بررسی شوند.

تنظیم Zero Offset تنها زمانی قابل انجام است که شرایط صفر واقعی اثبات شده باشد و دستورالعمل سازنده این تنظیم را مجاز بداند.

استفاده از تنظیم صفر برای پنهان کردن مشکل نصب یا نشتی، روش مناسبی برای تأیید عملکرد دستگاه نیست.

سایزینگ فلومتر التراسونیک بر اساس Qmin، Qnormal و Qmax

سایزینگ در فلومتر التراسونیک شامل بررسی سرعت جریان در محدوده عملیاتی فرآیند و مقایسه آن با محدوده قابل قبول مدل انتخابی است.

رابطه پایه عبارت است از:

v = Q / A

و مساحت مقطع لوله از رابطه زیر محاسبه می‌شود:

A = (π / 4) × ID²

در این روابط:

  • v: سرعت متوسط جریان بر حسب m/s
  • Q: دبی حجمی بر حسب m³/s
  • A: مساحت مقطع بر حسب m²
  • ID: قطر داخلی مؤثر بر حسب m

اگر دبی بر حسب m³/h ارائه شده باشد، برای تبدیل آن به m³/s باید بر 3600 تقسیم شود.

مراحل بررسی سایزینگ

ابتدا قطر داخلی واقعی لوله تعیین می‌شود و سپس مساحت مقطع محاسبه خواهد شد.

در مرحله بعد، سرعت جریان برای سه نقطه Qmin، Qnormal و Qmax به دست می‌آید.

این سرعت‌ها باید با محدوده سرعت اعلام‌شده در Datasheet مدل انتخابی مقایسه شوند.

Turndown موردنیاز نیز باید با محدوده عملکرد تجهیز هماهنگ باشد.

در سرعت‌های بسیار کم، اثر نسبی نویز بر اندازه‌گیری می‌تواند افزایش پیدا کند. در سرعت‌های بالا نیز محدودیت دستگاه، اغتشاش و شرایط سیال مطرح می‌شوند.

این کتابچه هیچ مقدار جهانی برای حداقل یا حداکثر سرعت مجاز فلومتر التراسونیک اعلام نمی‌کند.

مثال آموزشی انتخاب فلومتر التراسونیک برای خط آب تمیز

در مورد الف کتابچه، یک خط آب تمیز برای بررسی انتخاب، سایزینگ و پیکربندی فلومتر Clamp-on از نوع Transit-Time در نظر گرفته شده است.

تمام داده‌های این مثال فرض آموزشی هستند و باید برای کاربرد واقعی در محل اندازه‌گیری و تأیید شوند.

اطلاعات فرضی مثال

  • سیال: آب تمیز در دمای حدود 20°C
  • جنس لوله: فولاد کربنی
  • وضعیت خط: افقی و بدون Liner
  • OD: برابر 219.1 mm
  • ضخامت دیواره: 8.18 mm
  • Qmin: برابر 40 m³/h
  • Qnormal: برابر 150 m³/h
  • Qmax: برابر 250 m³/h

ابعاد لوله در این مثال ASSUMPTION هستند و REQUIRES VERIFICATION برای کاربرد واقعی دارند.

محاسبه قطر داخلی و مساحت

ID = 219.1 − (2 × 8.18) = 202.74 mm

A = (π / 4) × 0.20274² ≈ 0.03228 m²

سرعت‌های محاسبه‌شده در سه نقطه کاری عبارت‌اند از:

نقطه کاری دبی (m³/h) سرعت (m/s)
Qmin 40 0.34
Qnormal 150 1.29
Qmax 250 2.15

نسبت Qmax به Qmin برابر 6.25 است.

برای انتخاب نهایی، باید مشخص شود مدل انتخابی توانایی پوشش سرعت‌های محاسبه‌شده و Turndown موردنیاز را دارد یا خیر.

تأثیر خطای قطر داخلی

در همین مثال آموزشی، افزایش 1 mm در قطر داخلی واردشده، تقریباً 0.99 درصد تغییر مثبت در دبی نمایش‌داده‌شده ایجاد می‌کند.

همچنین اگر ضخامت دیواره 1 mm کمتر از مقدار واقعی وارد شود، قطر داخلی محاسبه‌شده 2 mm افزایش پیدا می‌کند و اثر تقریبی 1.98 درصدی بر دبی در مدل آموزشی گزارش شده است.

این مقادیر نتیجه محاسبات همین سناریو هستند و بیانگر Accuracy یا Error Specification هیچ مدل فلومتر نیستند.

انتخاب فلومتر التراسونیک برای لوله‌های بزرگ

در خطوط بزرگ، انتخاب میان Inline و Clamp-on می‌تواند علاوه بر مسائل اندازه‌گیری، به محدودیت‌های اجرایی پروژه نیز وابسته باشد.

در مورد ب کتابچه، یک خط آب خام با قطر بیرونی فرضی 1016 mm و ضخامت 12.7 mm بررسی شده است.

محدوده دبی آموزشی از 600 تا 4000 m³/h در نظر گرفته شده و توقف خط دشوار است.

نتایج محاسبه در سند شامل قطر داخلی 990.6 mm، مساحت 0.7707 m² و سرعت‌های تقریبی 0.22، 0.79 و 1.44 m/s در نقاط بررسی‌شده است.

در این شرایط، Clamp-on از نظر عدم نیاز به باز کردن خط قابل بررسی است.

اما افزایش طول مسیر صوتی، وضعیت رسوب، جنس لوله، وجود Liner و محدودیت دسترسی باید ارزیابی شوند.

گزینه Inline نیز به دلیل نیاز به نصب قطعه خطی، بررسی هزینه، وزن، شرایط توقف و الزامات مکانیکی را ضروری می‌کند.

در این سناریوی آموزشی هیچ‌یک از دو گزینه برنده قطعی معرفی نشده‌اند.

انتخاب Transit-Time یا Doppler برای پساب

در مورد پ کتابچه، یک خط انتقال پساب با قطر داخلی فرضی حدود 600 mm و دبی بین 250 تا 1400 m³/h بررسی شده است.

در این سناریو، مقدار و توزیع ذرات معلق و حباب‌ها مشخص نیست.

مساحت مقطع آموزشی حدود 0.2827 m² و سرعت‌های محاسبه‌شده حدود 0.25، 0.79 و 1.38 m/s هستند.

ازآنجاکه وضعیت ذرات و حباب‌ها متغیر و نامعلوم است، انتخاب قطعی Transit-Time یا Doppler تنها بر اساس نام سیال امکان‌پذیر نیست.

در کتابچه، ارزیابی میدانی با فلومتر قابل‌حمل و ثبت Signal Quality به‌عنوان رویکرد محافظه‌کارانه مطرح شده است.

اگر سیگنال Transit-Time قابل قبول و پایدار باشد، این روش می‌تواند برای بررسی بیشتر مطرح شود. در مقابل، در صورت ناپایداری یا قطع سیگنال، Doppler یا مدل مناسب سیال دارای ذرات باید بررسی شود.

موارد باز شامل وضعیت ذرات، حباب‌ها، رسوب، Full Pipe و شرایط محل نصب هستند.

عیب‌یابی فلومتر التراسونیک در زمان نصب و بهره‌برداری

Troubleshooting باید به‌صورت مرحله‌ای انجام شود.

بر اساس ماتریس عیب‌یابی کتابچه، بهتر است ابتدا داده‌های ورودی، سپس وضعیت سطح و Coupling، بعد محل نصب و در نهایت خود دستگاه بررسی شود.

سیگنال ضعیف یا قطع‌شده

علل احتمالی شامل Coupling نامناسب، لوله خالی، Liner، رسوب و اطلاعات نادرست لوله هستند.

اقدامات بررسی شامل بازبینی سطح، ژل، Full Pipe و اطلاعات پیکربندی می‌شوند.

مقدار اندازه‌گیری ناپایدار

وجود حباب، اغتشاش، ضربان پمپ یا کیفیت پایین سیگنال می‌تواند باعث ناپایداری مقدار شود.

در این وضعیت، روند Signal Quality و موقعیت نصب نسبت به پمپ و شیر باید بررسی شود.

مقدار بیش از واقع

در کتابچه، لوله نیمه‌پر، قطر داخلی بزرگ‌تر از مقدار واقعی و ضرایب نادرست از علل احتمالی معرفی شده‌اند.

مقدار کمتر از واقع

قطر داخلی کمتر از مقدار واقعی، رسوب و مسیر صوتی نامناسب از عوامل احتمالی هستند.

مقدار غیرصفر در توقف جریان

ابتدا باید نشتی شیر، همرفت، شرایط واقعی توقف جریان و وضعیت سیگنال بررسی شود.

دبی با علامت معکوس

جهت نصب Transducerها و تعریف Upstream و Downstream باید کنترل شود.

Sound Velocity غیرمنتظره

شرایط سیال، دما، وجود حباب و داده‌های ورودی باید با مقدار مورد انتظار مقایسه شوند.

افت تدریجی کیفیت سیگنال

خشک شدن Coupling، شل شدن بست‌ها یا تغییر وضعیت رسوب می‌تواند از علل احتمالی باشد.

اختلاف با فلومتر مرجع

برای تحلیل اختلاف، شرایط زمانی و عملیاتی مقایسه، اطلاعات لوله، وضعیت مرجع و دینامیک فرآیند باید بررسی شوند.

چک‌لیست راه‌اندازی فلومتر التراسونیک (Commissioning)

راه‌اندازی فلومتر التراسونیک باید دارای توالی مشخص و مستند باشد.

در کتابچه، شش مرحله اصلی برای Commissioning معرفی شده است:

مرحله اول — Process and Pipe Data

برگه اطلاعات سیال، فرآیند و لوله تکمیل شود و فرضیات یا داده‌های نامعلوم ثبت شوند.

مرحله دوم — Mount and Align

محل نصب تأیید شود و Transducerها مطابق آرایش و فاصله تعیین‌شده قرار گیرند.

مرحله سوم — Coupling and Clamping

سطح و ماده واسط کنترل شده و بست‌ها به‌صورت مناسب نصب شوند.

مرحله چهارم — Signal and Sound Velocity Check

کیفیت سیگنال و Sound Velocity بررسی و ثبت شوند.

مرحله پنجم — Full Pipe and Zero Flow

پر بودن لوله و شرایط صفر واقعی بررسی شود.

مرحله ششم — Compare and Document

نتیجه با مرجع مستقل مقایسه و اطلاعات تنظیمات و راه‌اندازی مستند شوند.

در سند همچنین ثبت پیکربندی دستگاه، مقادیر ورودی لوله و سیال، تنظیمات خروجی، نتیجه مقایسه با مرجع و برنامه بازبینی دوره‌ای Coupling و Signal Quality توصیه شده است.

یکی از اصول مهم راه‌اندازی این است که نمایش عدد پایدار، بدون تأیید داده‌ها و مقایسه مناسب، اثبات‌کننده اندازه‌گیری صحیح نیست.

استانداردها و مراجع مرتبط با انتخاب و نصب فلومتر التراسونیک

در کتابچه Level 2 به استانداردها و مراجع زیر اشاره شده است:

  • ISO/TR 12765 — روش‌های اندازه‌گیری جریان با فلومترهای Transit-Time
  • ISO 17089-1:2019 — فلومترهای التراسونیک گاز
  • API MPMS Chapter 5.8 — فلومترهای التراسونیک برای هیدروکربن‌های مایع
  • ISO 4064-1:2014 — الزامات مترولوژی و فنی کنتور آب
  • OIML R 49 — کنتورهای آب و موضوعات مترولوژی قانونی
  • EN 1434 — اندازه‌گیری انرژی حرارتی
  • ASME B36.10M — ابعاد لوله‌های فولادی

در متن کتابچه تصریح شده است که متن کامل این استانداردها بررسی نشده و اطلاعات شناسایی و دامنه آن‌ها از منابع فهرستی استخراج شده است.

همچنین وضعیت ویرایش برخی مراجع از جمله OIML R 49، EN 1434 و ASME B36.10M دارای محدودیت REQUIRES VERIFICATION است.

بنابراین، هیچ‌یک از توصیه‌های اجرایی این راهنما نباید بدون بررسی متن رسمی استاندارد، به‌عنوان Standard Requirement یا الزام قطعی طراحی معرفی شود.

جمع‌بندی انتخاب فلومتر التراسونیک برای کاربرد صنعتی

انتخاب فلومتر التراسونیک باید بر اساس داده‌های واقعی فرآیند و لوله انجام شود.

تصمیم اولیه شامل بررسی امکان استفاده از Transit-Time یا Doppler و تعیین آرایش Inline یا Clamp-on است.

پس از آن، هندسه لوله، جنس، Liner، Transducer Spacing، روش نصب V/Z/W، Coupling، Straight Run و شرایط Full Pipe بررسی می‌شوند.

در مرحله سایزینگ، سرعت‌های متناظر با Qmin، Qnormal و Qmax محاسبه و با محدوده مدل انتخابی مقایسه می‌شوند.

در مرحله Commissioning نیز بررسی Sound Velocity، Signal Quality، صفر جریان و مقایسه با یک مرجع مستقل اهمیت دارد.

این کتابچه چارچوبی برای تصمیم‌گیری مهندسی، ثبت اطلاعات و کاهش خطاهای انتخاب و راه‌اندازی ارائه می‌کند؛ اما جایگزین Datasheet، Installation Manual، مدارک کالیبراسیون یا تأیید فنی مدل مشخص نیست.

انتخاب نهایی زمانی قابل دفاع است که تمام فرضیات، محدودیت‌ها، داده‌های نیازمند تأیید و مدارک پشتیبان آن مشخص شده باشند.

پیمایش به بالا